Els primers ulls de tot

Ens posem als ulls d’un maquinista de tren al llarg del trajecte entre Barcelona-Sants i Vilanova i la Geltrú. Ell és el primer que ho veu tot, el qui guia la maquinària sobre els raïls

Els primers ulls de tot
Ens posem als ulls d’Agustí Muñoz, maquinista de tren. (Fotografia de Victòria Rovira Casanovas)

Cada tarda, després de l’escola, l’Agustí pujava a la cabina del maquinista. El tren sortia del seu Puigcerdà natal i arribava fins a la Tor de Querol. Un trajecte de tan sols set minuts, suficients perquè els ulls de l’infant descobrissin un món que s’obria entre els raïls. Un indret on els paisatges canvien a cada estació, de les fulles molles de la tardor que s’enganxen a les vies a la passarel·la de neu i glaç de l’hivern, fins a l’esclat de flors primaveral que s’estén a banda i banda de la cabina. Meravellat, el nen també observava el maquinista, que, al capdavant del tren, traspuava felicitat per la seva feina, pel seu servei a la societat.

Amb tot això creix Agustí Muñoz Porta (1994), que des del 2017 és maquinista a Renfe. Tot i els seus bons records d’infància, en un inici ell no es prepara per a aquest ofici. Estudia una carrera universitària, però és amb la crisi econòmica que canvia de plans i decideix apostar pel món ferroviari. Tot això m’ho explica un matí de dilluns a l’estació de Sants de Barcelona, on ens trobem per embarcar-nos en un viatge rutinari que ens durà per l’R2 Sud fins a Vilanova i la Geltrú.

Clica aquí per llegir l’article sencer