Un passat fet de gel

Descobrim el que queda de la xarxa de pous de gel i de neu que hi ha al Pallars Jussà a través de la historiadora Joana Franch Esplandiu.

Un passat fet de gel
La historiadora Joana Franch revela alguns secrets dels pous de gel del Pallars Jussà. (Fotografia de Jordi Borràs Abelló)

Va haver-hi un temps en què hi havia coses que només es podien fer de matinada. Aquell moment en què l’aire encara és glaçat i la incontrolable escalfor del sol és lluny d’arribar. És aleshores que una sèrie d’homes omplien els carros amb una matèria extremament fràgil i fugissera: el gel. Un element indispensable per a la conservació del menjar i que només estava a l’abast d’uns pocs privilegiats.

El gel. Què faríem sense ell durant els mesos més càlids? I que fàcil que ens resulta produir-lo a casa... Glaçonets per refrescar les begudes, bosses de gel per guarir les inflamacions. El gel pot ser inesgotable, infinit. Res a veure amb el que es trobaven els nostres avantpassats.

Ho sap molt bé Joana Franch Esplandiu, historiadora i bibliotecària de Tremp. Un dia li pica la curiositat. Casa dels seus pares és en una antiga fàbrica de gel dels anys seixanta. Era molt petita i s’hi fabricaven uns 500 quilos de gel diaris. A partir d’aquí, Franch comença a investigar sobre les fàbriques de gel de Tremp del segle XX.

Clica aquí per llegir l’article sencer