El plaer de les petites coses: com ser un epicur avui dia

Parlem amb l’assagista francès Charles Senard, autor del llibre ‘Ser estoico no basta. Sabiduría epicúrea para vivir el presente’

El plaer de les petites coses: com ser un epicur avui dia
En un moment en què sembla que l’estoïcisme està de moda, Charles Senard reivindica l’escola dels epicuris.

Com ser feliç? A l’Antiga Grècia ja s’ho preguntaven. De fet, existia una escola de pensament que s’havia instal·lat en un jardí als afores d’Atenes i que buscava alliberar les persones de les preocupacions, ajudar-les a vèncer la por a morir i ensenyar a saber què era realment el plaer. Parlem de l’epicureisme, una filosofia que va difondre Epicur cap al 306 aC i que, a diferència de l’estoïcisme, intentava conciliar l’esforç i la disciplina amb el plaer.

En un moment en què sembla que l’estoïcisme està de moda, l’assagista i doctor en estudis llatins Charles Senard reivindica l’escola dels epicuris amb el llibre Ser estoico no basta. Sabiduría epicúrea para vivir el presente (Rosamerón, 2023). La seva tesi és que a Atenes, en el període hel·lenístic, era impossible ser alhora estoic i epicuri, ja que formaven comunitats separades i havien d'adherir-se a dogmes molt concrets i contradictoris. Avui dia aquestes comunitats ja no existeixen i cadascú és lliure d’aplicar el que més li convingui d’aquests dos corrents.

Clica aquí per llegir l’article sencer