El plaer de les petites coses: com ser un epicur avui dia
Parlem amb l’assagista francès Charles Senard, autor del llibre ‘Ser estoico no basta. Sabiduría epicúrea para vivir el presente’
Com ser feliç? A l’Antiga Grècia ja s’ho preguntaven. De fet, existia una escola de pensament que s’havia instal·lat en un jardí als afores d’Atenes i que buscava alliberar les persones de les preocupacions, ajudar-les a vèncer la por a morir i ensenyar a saber què era realment el plaer. Parlem de l’epicureisme, una filosofia que va difondre Epicur cap al 306 aC i que, a diferència de l’estoïcisme, intentava conciliar l’esforç i la disciplina amb el plaer.
En un moment en què sembla que l’estoïcisme està de moda, l’assagista i doctor en estudis llatins Charles Senard reivindica l’escola dels epicuris amb el llibre Ser estoico no basta. Sabiduría epicúrea para vivir el presente (Rosamerón, 2023). La seva tesi és que a Atenes, en el període hel·lenístic, era impossible ser alhora estoic i epicuri, ja que formaven comunitats separades i havien d'adherir-se a dogmes molt concrets i contradictoris. Avui dia aquestes comunitats ja no existeixen i cadascú és lliure d’aplicar el que més li convingui d’aquests dos corrents.