“Consolar no és evitar les llàgrimes, sinó estar al costat d’una persona que plora”

Parlem amb el reconegut psiquiatre francès Christophe André sobre què és el consol i com ajudar els altres quan passen per un mal moment

“Consolar no és evitar les llàgrimes, sinó estar al costat d’una persona que plora”
“Quan un amic em consola després d’un fracàs, no esborra el meu fracàs, sinó que m’ofereix el seu afecte i suport per ajudar-me a seguir endavant"

El somriure d’un infant, el cant d’un ocell, una flor que surt al marge del camí... Són moltes les petites coses que ens poden oferir consol durant els moments complicats de la vida. Perquè... com es pot suportar el patiment quan un problema no té solució? Com ens podem consolar? Tot això pensa el reconegut psiquiatre francès Christophe André el dia que cau malalt i s’adona que té una gran necessitat de consol, igual que totes les persones amenaçades per un pronòstic incert.

És en aquest moment que s’adona que, com a terapeuta, hi ha hagut molts casos en què no ha aconseguit curar els pacients i, així i tot, sempre han tornat a la seva consulta. "Com pot ser?", es pregunta. La resposta és senzilla: en el fons, proporciona consol als seus pacients. Amb les paraules i la presència adequades, els dona caliu, tendresa, fraternitat i una certa espiritualitat.

Clica aquí per llegir l’article sencer