Creant espurnes des del Pallars

En unes golfes de Salàs de Pallars la jove Blanca Torà fa joieria d’essència mediterrània. Peça a peça amb un final únic: són bocins lluminosos i que es llueixen a tot arreu

Creant espurnes des del Pallars
La Blanca Torà crea joieria artesanal inspirada en l’entorn. (Fotografia de Jordi Borràs Abelló)

Hi ha persones que passen les hores entre alicates i metalls preciosos. Entre la fusió del foc i la creació de la matèria. Entre la paciència de la concentració i l’esclat de donar vida. I ho fan en golfes, a dalt de tot de les cases, on els sostres s’inclinen i les finestres apunten a l’horitzó. Són persones de mirada tranquil·la i delicadesa en el gest. De mans lleugeres que ballen entre materials en una intuïció màgica i ancestral. Són persones com la Blanca Torà (Barcelona, 1987).

Les seves golfes són a Salàs de Pallars, un petit poble que no arriba als 400 habitants. Hi arriba després del confinament del 2020, quan decideix instal·lar-se al poble natal de la seva parella. Tot i haver nascut a la gran ciutat, la Blanca està acostumada a viure en un poble des dels nou anys, a Sant Martí de Tous. No és fins que estudia la carrera de Psicologia que viu a la voràgine de Barcelona. Però no li agrada.

Clica aquí per llegir l’article sencer